
Usługi z dziedziny DDD są niezwykle potrzebne w różnych branżach, ale także na potrzeby prywatne. Branża gastronomiczna stale korzysta z usług firm zajmującymi się DDD, ponieważ musi ona przestrzegać wielu norm i przepisów. Zagrożenie może pojawić się na każdym etapie produkcji żywności oraz w miejscach przechowywania jej, dlatego tak ważne są kontrole i sprawne zwalczanie zagrożeń. Prewencja jest kluczem do sukcesu, ponieważ należy skutecznie zabezpieczać się przed czyhającymi zagrożeniami.
Na czym polega DDD
Skrót DDD oznacza ogólnie dezynfekcję, dezynsekcję oraz deratyzację. Do tych zabiegów stosowane są środki, które posiadają atesty Ministerstwa Zdrowia oraz Państwowego Zakładu Higieny. Dezynfekcja polega na odkażaniu, czyli zwalczaniu drobnoustrojów i mikroorganizmów powstałych na przedmiotach bądź w całych pomieszczeniach. Dezynsekcja polega na walce z owadami, natomiast deratyzacja pomaga unieszkodliwić gryzonie. Firma świadczące efektywne DDD w Krakowie pomaga również klientom w usuwaniu gniazd os i szerszeni, odkomarzaniu czy odstraszaniu kretów i kun. Profesjonalna firma świadczy również usługi sprzątania strychów oraz poddaszy. Zatem z usług profesjonalistów może skorzystać każdy, nie tylko lokale, które są do tego zobligowane w świetle prawa. Po wykonanej pracy profesjonalna firma z Krakowa wystawia dla klientów specjalne protokoły, które są niezbędne podczas kontroli prowadzonych przez sanepid bądź weterynaryjną inspekcję sanitarną. Restauracje nie mogą pozwolić sobie na podawanie jedzenia, które jest zanieczyszczone, czy takie o obniżonej jakości. Działania takie mogą skutkować zamknięciem lokalu przez sanepid i stwarzać zagrożenie dla klientów, dlatego jest ono niedopuszczalne. Działania prewencyjne mogą przed tym uchronić i przy okazji nie narażą właściciela na straty finansowe.
Lokale gastronomiczne objęte są szczególną kontrolą sanitarną, ponieważ w takich miejscach niezwykle łatwo o zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzi. Zagrożenia biologiczne, chemiczne, jak i fizyczne są tam na porządku dziennym. Niewłaściwe przechowywanie żywności stwarza zagrożenie, ponieważ może ono się popsuć lub zalegnąć mogą się szkodniki. Lokale gastronomiczne narażone są na obecność much, gryzoni czy nawet karaluchów, dlatego tak ważna jest prewencja.