16 lutego, 2019 Zdrowie i dieta 0

Matcha to jedna z najstarszych i najzdrowszych herbat na świecie. Ta zielona herbata słynie z ogromnej ilości przeciwutleniaczy, antyoksydantów i smacznego słodkawego smaku. Najstarsza forma sporządzania takiej herbaty to suszenie jej liści i picie sproszkowanej.

Najstarsza herbata na świecie

zielona herbata matchaPicie herbaty praktykowali już buddyjscy mistrzowie zen, którzy obchodzili  chanoyu, był to ważny rytuał w kulturze japońskiej poświęcony herbacie. Zwyczaj proszkowania w Chinach był znany o wiele tysięcy lat wcześniej niż w Japonii. Jednak to w Japonii rośnie najlepszy gatunek matchy. Oczywiście, można kupić taką, która jest produkowana w Tajwanie i Chinach, ale niestety nie są one odpowiednio trzymane w cieniu, co niestety wpływa ogromnie na jakość herbaty. Matcha produkowana w Nishio i w Uji stanowi 80 procent wszystkich produkowanych matchy w Japonii. Herbata zielona powinna miec idealny słodkawy posmak, który jest wynikiem l-teaniny, wytwarza się ona wtedy, kiedy nasza roślina rośnie cały czas w cieniu. Również jej zielony kolor świadczy o wysokiej produkcji chlorofilu, a wysoka produkcja chlorofilu jest wtedy, gdy rośliina nie jest wyeksponowana na słońcu. Jeżeli herbata jest gorzkawa, oznacza to, ze produkcja l-teainy była zbyt mała, a oznacza to jedno, ze roślina była wystawiana na słońcu zbyt często. Cena jaką powinna mieć  zielona herbata matcha to wahania od 30 złotych do 100 złotych za 30 gram.

Oczywiście warto wybrać taka 30 gram za 70 złotych, wtedy mamy pewność, że herbata na pewno będzie smaczna, słodkawa i będzie miała delikatny roślinny zapach. Można również kupić 100 gram za 50 złotych, ale jakość już nie będzie taka, jakiej oczekujemy. Przygotowanie matchy polega na odpowiednim roztrzepaniu matchy w kubku, kilka minut po zaparzeniu.