
W obecnym czasie , poszukiwane są nowe sposoby na przechowywanie i pakowanie żywności. Najczęściej w tym celu wykorzystuje się różnego rodzaju folie z tworzyw sztucznych, które wraz z postępem technologicznym, nabywają coraz więcej pozytywnych cech. Obecnie używane folie są więc już nie tylko zupełnie obojętne dla produktów, ale także przedłużają ich trwałość.
Zalety laminatów PET
Najczęściej wykorzystywanym surowcem do pakowania i przechowywania produktów spożywczych są różnego rodzaju tworzywa sztuczne. Wynika to z dokładnych badań nad nimi, które jednocześnie wskazują, że część tworzyw sztucznych ma zupełnie obojętny wpływ na żywność. Do tej grupy można zaliczyć na przykład laminaty PET PE. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu, opakowania stworzone z tego rodzaju laminatów maja zdecydowanie najlepsza wytrzymałość mechaniczną, gdyż składają się z kilku warstw. Z tego też względu nie ma ryzyka że pod warstwę tej folii dostaną się jakieś drobnoustroje, mogą szybko doprowadzić do zepsucia się żywności. Między laminatem a produktem spożywczym nie ma żadnej wolnej przestrzeni, zachodzi więc tam zjawisko próżni. Również to pozwala zachować dłuższą przydatność do spożycia danego produktu spożywczego. Co jeszcze ważniejsze, laminaty Pet, dzięki swojej wielowarstwowości, umożliwiają swobodne umieszczenie wszelkich grafik, opisów i innych grafik na opakowaniu spożywczym. W przypadku tego typu folii najczęściej wykorzystuje się tak zwany druk międzywarstwowy, który zabezpiecza grafikę przed uszkodzeniem w czasie transportu. Dzięki temu, że od produktu nadruk jest oddzielany warstwą folii, nie ma on kontaktu z danym produktem, więc nie wpływa negatywnie na żywność która jest przechowywana w danym opakowaniu. Podsumowując używanie laminatów PET Pe do pakowania żywności niesie ze sobą wiele korzyści, między innymi, wydłużenie okresu przydatności do spożycia, oraz niedopuszczenie do kontaktu produktu z niekorzystnymi dla niego czynnikami zewnętrznymi, takimi jak tlen, woda, czy światło. Dodatkowo, laminaty umożliwiają dostosowanie stopnia ochrony danego produktu, poprzez zastosowanie dowolnej ilości warstw folii w danym opakowaniu spożywczym.
Jak widać, do pakowania żywności najlepszym wyjściem są zdecydowanie różnego rodzaju tworzywa sztuczne. Są one zupełnie obojętne dla pakowanej żywności, przedłużają okres ich przydatności do spożycia, a dodatkowo są odpowiednio wytrzymałe.