24 lipca, 2021 Sport i zdrowie 0

Bardzo wiele osób źle się czuje po spożyciu świeżego mleka, a niejednokrotnie również jego przetworów. Wzdęcia brzucha, biegunki, pobolewanie w nadbrzuszu, bolesne odbijanie, uczucie pełności- to wszystko może świadczyć o nietolerancji pokarmowej. W przypadku niedoborów w organizmie laktazy, może wytworzyć się nietolerancja laktozy, która daje szereg nieprzyjemnych objawów. W przypadku wystąpienia alergii na cukier występujący w mleku, konieczne jest jego ograniczenie w diecie.

Badania w kierunku nietolerancji laktozy

nietolerancja laktozy badaniaCoraz więcej ludzi zgłasza się do lekarza, z powodu przewlekłych problemów ze strony układu pokarmowego. Objawy dyspeptyczne są wyjątkowo dokuczliwe. Ciągły charakter symptomów jest niepokojący i skłania do odbycia konsultacji lekarskiej. Przyczyna dolegliwości często okazuje się stosunkowo błaha. Za nudności, zgagę, pieczenie w nadbrzuszu, biegunki, bardzo często odpowiada bowiem nietolerancja laktozy badania na szczęście pozwalają szybko ją wykryć. W przypadku zaobserwowania związku pomiędzy spożyciem produktów mlecznych, a nasileniem się problemów gastrycznych, należy zasięgnąć porady lekarza. Ten pokieruje nas na odpowiednie testy, które pozwolą wykryć przyczynę złego samopoczucia. W przypadku podejrzenia uczulenia na cukier mleczny, zostaniemy skierowani na oddechowy test wodorowy, badania krwi, doustne podanie laktozy, które pozwoli zaobserwować reakcję organizmu. W niektórych przypadkach konieczne może okazać się nawet przeprowadzenie gastroskopii i kolonoskopii, celem sprawdzenia stanu jelita cienkiego. Przewlekły stan zapalny może bowiem prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej. Biorąc pod uwagę fakt, jak często diagnozowana jest nietolerancja laktozy badania powinny być przeprowadzane u wszystkich osób, które zgłaszają charakterystyczne dla niej objawy.

Jeżeli zostanie u nas zdiagnozowana nietolerancja cukru występującego w mleku, czyli laktozy, powinniśmy zastosować dietę eliminacyjną. Na szczęście nie jest konieczna rezygnacja z nabiału, jeżeli lubimy go spożywać. W lodówkach sklepowych znajdziemy bowiem półki z produktami bez laktozy- mleko, jogurty, sery, masło. Warto zauważyć, że produkty fermentowane, jak kefir i maślanka, oraz długo dojrzewające twarde sery, są zazwyczaj lepiej tolerowane. Wsparciem w leczeniu może być przyjmowanie enzymów.