Osoby z nietolerancją glutenu to spora część społeczeństwa. Alergia tego typu niesie ze sobą szereg nieprzyjemnych objawów, a jedynym wyjściem aby ich uniknąć, jest wyeliminowanie z diety produktów zawierających gluten. Aby zaspokoić potrzeby osób, które nie mogą jeść tradycyjnych potraw, powstaje szereg sklepów, które w swojej ofercie mają produkty pozbawiony glutenu w swoim składzie. Ich oferta jest też skierowana do osób, które z własnej woli wybrały tego typu dietę.
Zdrowa żywność dla osób na diecie bezglutenowej
Osoba niespożywająca glutenu ma do wyboru całą paletę produktów, którymi zastępuje tradycyjne towary, jakie kupowała do tej pory. Gluten występuje w wielu rodzajach żywności, a lista produktów zamiennych jest bardzo długa. Jeżeli interesuje nas zdrowa żywność produkty bezglutenowe możemy podzielić na kilka kategorii. Po pierwsze mamy możliwość zakupienia pieczywa bezglutenowego. Pieczywo nie różni się wiele od tradycyjnych chlebów i bułek, a wśród nich znajdziemy kajzerki, chleby tostowe czy normalne chleby bochenkowe. Kolejną kategorią produktów są wszelkiego rodzaju mąki. Aby nasza dieta bezglutenowa miała sens, musimy używać do naszego gotowania tylko mąki pozbawionej glutenu w procesie produkcji. Dzięki temu będziemy mogli przygotowywać potrawy takie jak pierogi czy makarony. Mąki bezglutenowej możemy używać także do wyrobu chleba czy wypieku ciast. Ważną gałęzią produktów bez glutenu są makarony. Ich bardzo duży wybór znajdziemy w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, ale duża ich część pojawia się także w marketach i osiedlowych sklepach samoobsługowych. Makarony tego typu są wyprodukowane z dodatkami kukurydzy, ryżu czy przy użyciu mąki gryczanej. Lista produktów bezglutenowych obejmuje także dużą grupę wyrobów garmażeryjnych. W ostatnich latach pojawiają się pierogi czy nawet kluski śląskie, które są wyprodukowane bez udziału glutenu.
Dietę bezglutenową możemy ułożyć sobie sami, korzystając z szeregu pomocy naukowych napisanych przez specjalistów. Bardzo dobrym wyjściem jest także korzystanie z pomocy dietetyka, który po uwzględnieniu wszystkich uwarunkowań, ułoży nam jadłospis, który będzie obejmował szereg produktów bogatych w wartości odżywcze. Pomoc dietetyka może być także oferowana dla dzieci z nietolerancją glutenu.