
Nasza dieta powinna się składać w przeważającej części z warzyw i owoców, których najlepiej spożywać pięć porcji dziennie. Są one nam niezbędne do właściwego funkcjonowania, ponieważ zawierają cenne witaminy i minerały, których nie znajdziemy gdzie indziej.
Jak smakują naturalne soki?
Już od wielu lat panuje moda na to co zdrowe i naturalne, ponieważ świadomość ludzi w kwestii żywienia jest znacznie większa niż kilkadziesiąt lat temu. Często wybieramy naturalne produkty, choć są droższe od zwykłych, ale mamy pewność, że płacimy za wysoka jakość i nie narażamy się na ryzyko spożywania szkodliwych substancji. Jeżeli chodzi o codzienne uzupełnianie porcji witamin, to doskonały jest naturalny sok jabłkowy, który świetnie smakuje i nie zawiera żadnych dodatków w postaci cukrów, słodzików czy wzmacniaczy smaku. Taki sok trzeba krótko przechowywać w lodówce, a po otwarciu niezwłocznie spożyć, gdyż ulega fermentacji. W jabłkach znajdują się jedne z najsilniejszych antyoksydantów, dlatego też są one tak istotne w naszej diecie. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, A i E oraz sporą dawkę pierwiastków mineralnych takich jak: potas, żelazo, magnez, cynk i krzem. Dzienne spożycie dwóch jabłek jest w stanie zaspokoić jedną czwartą zapotrzebowania na witamin C w ciągu doby, dlatego warto pić nich sok lub spożywać na surowe ze skórką. Naturalne soki jabłkowe możemy kupić w sklepach spożywczych lub ekologicznych albo samodzielnie zrobić w sokowirówce lub w wyciskarce wolnoobrotowej.
Sok jabłkowy naturalnie jest słodki, dlatego nie trzeba go dosładzać. Można go traktować jako uzupełnienie diety w witaminy albo stosować jako środek wspomagający apetyt. Na pewno naturalny sok będzie zdecydowanie lepszy niż słodzone napoje o smaku jabłkowym.