
Gotowanie dawno temu stało się moją pasją. Uwielbiam przyrządzać najróżniejsze potrawy, które smakują nie tylko mnie, ale również moim gościom. Staram się co jakiś czas zapraszać do siebie przyjaciół na obiad lub kolację. Dzięki temu mogę wykorzystać umiejętności, jakie ćwiczę w kuchni na co dzień. Co jakiś czas szukam inspiracji w kuchniach innych krajów. W ten sposób moje dania zyskują oryginalne nuty smakowe, które znacznie urozmaicają nawet proste potrawy.
Czubryca jako dodatek do leczo
Jedną z moich ulubionych potraw jest leczo. Czasem robię je z dodatkiem jakiejś dobrej kiełbasy, jednak bardzo często zdarza mi się je gotować bez dodatku mięsa. Odpowiednio dobrane oraz doprawione warzywa w zupełności wystarczają do tego, by potrawa miała ciekawy, głęboki smak. Podstawą mojego leczo jest cukinia oraz papryka w trzech kolorach. Do tego dodaję jeszcze cebulę oraz czasami pieczarki, które dodają ciekawego smaku oraz sprawiają, że danie jest bardziej syte. Oczywiście w żadnej potrawie nie może zabraknąć mieszanki przypraw, ponieważ to właśnie od niej w dużej mierze zależy efekt końcowy. Moją ulubioną jest czerwona czubryca do leczo. Jej podstawowym składnikiem jest cząber górski, który ma mocny, charakterystyczny smak. Do niego dodaje się również inne przyprawy, takiej jak czosnek, tymianek oraz oczywiście papryka – najczęściej zarówno słodka, jak również ostra. To właśnie nim ta mieszanka zawdzięcza swoją barwę. Czubryca świetnie sprawdza się do bardzo wielu różnorodnych dań. Można ją z powodzeniem wykorzystywać zarówno w kuchni mięsnej, jak również wegetariańskiej. Według mnie stosowanie tego rodzaju mieszanek przypraw jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Przede wszystkim pozwala w bardzo prosty sposób ciekawie doprawić danie. Nie musimy się przejmować ilością poszczególnych przypraw – wszystko jest doskonale zbilansowane.
Uwielbiam, kiedy w mojej kuchni unosi się zapach gotowanego leczo. Podsmażone warzywa mają bardzo przyjemny aromat, który pobudza ślinianki do działania. Kiedy tylko dodaję do leczo swoich ulubionych przypraw, zapach staje się jeszcze piękniejszy. Czubryca ma charakterystyczny aromat, który sprawia, że potrawy świetnie pachną. Mają również bardziej bogaty smak. Ta przyprawa pochodząca z Bułgarii świetnie sprawdza się do wielu potraw.