
Dieta wykluczająca z jadłospisu gluten cieszy się dość sporą popularnością. Niektórzy, nie wiedzieć czemu, stosują ją jako dietę odchudzającą, z którą w rzeczywistości nie ma nic wspólnego. Są też tacy, którzy uważają, że organizm człowieka nie jest przystosowany do trawienia glutenu, a jego spożywanie powoduje szereg zaburzeń. Czym tak naprawdę jest dieta bezglutenowa i dla kogo jest przeznaczona?
Bez glutenu znaczy lepiej?
Sposób żywienia wykluczający z posiłków gluten niestety nie jest dla każdego. Nie ma uzasadnionego powodu, dla którego zdrowy człowiek powinien stronić od produktów glutenowych. Nie jest to dieta odchudzająca, chociaż niektórzy, po wykluczeniu z diety produktów glutenowych, zauważyli widoczny spadek wagi. Dlaczego? Najprawdopodobniej dlatego, iż wykluczając gluten, odstawiamy białe pieczywo, czy też makaron, które same w sobie są tuczące. Stąd też spadek masy ciała. Jedynym uzasadnieniem dla wprowadzenia diety bezglutenowej jest alergia na gluten lub celiakia, czyli choroba trzewna. W jednym i drugim przypadku należy definitywnie wykluczyć gluten z jadłospisu. Nie znaczy to, że musimy pożegnać się z ulubionym pieczywem, czy produktami zbożowymi. Gluten jest to białko znajdujące się w takich zbożach jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Tych właśnie produktów należy unikać. Na szczęście pieczywo bezglutenowe, jak i szereg innych produktów tzw. gluten free, jest dostępnych w większości sklepów. Z czego wypieka się pieczywo bezglutenowe? Zazwyczaj są to mieszanki takiej mąki jak kukurydziana, kokosowa, gryczana, czy słonecznikowa. Obecnie takie pieczywo, wzbogacone dodatkowo zdrowymi ziarnami, smakuje równie dobrze jak klasyczny bochenek „normalnego” chleba. Oprócz pieczywa, na sklepowych półkach znajdziemy szereg innych produktów pozbawionych glutenu. Są to płatki do mleka, słodycze, ciasta, czipsy i inne słone przekąski, oraz wiele innych. Ich znakiem rozpoznawczym jest symbol przekreślonego kłosa zboża.
Mimo swojej popularności, dieta pozbawiona glutenu nie jest dietą dla każdego. Jak każda inna dieta eliminująca jakiś składnik pokarmowy, może prowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych, a co za tym idzie, nieprzyjemnych dolegliwości i ogólnego pogorszenia stanu zdrowia. Jeśli zatem nie mamy żadnych rozsądnych powodów, aby zrezygnować z glutenu, nie narażajmy niepotrzebnie swojego organizmu.